Relaxed Tel Aviv

Kom je erop aanvliegen, dan is het niet voor te stellen dat er vijfenzestig jaar geleden nog niets stond. Er is een voortdurende bedijvigheid in Tel Aviv, de grootste kuststad van Israël. Hoge flatgebouwen geven de stad een indrukwekkende skyline.

Jonge mensen joggen en fietsen langs de boulevard en ouderen sporten op de gratis fitness apparaten die langs de kustlijn zijn geplaatst. Tel Aviv is een uitgaansstad zoals er maar weinig in Israël te vinden zijn. Dat heeft ook een keerzijde. De excessen van vrijheid in Tel Aviv doen de naam van het Heilige Land geen goed. De rest van Israël beschouwt Tel Aviv als een geheel eigen bubbel die in niets lijkt op de rest van het land. Het maakt de inwoners van Tel Aviv niet zoveel uit. Ze verdienen hun geld en leiden hun leven op hun eigen manier.

Terwijl de rest van Israël in de verdediging zit, zich opmaakt voor congres of religieuze evenementen, wekt Tel Aviv een hele relaxte indruk. Jongeren zitten op het strand en drinken rustig hun biertje. Het is Poerim en dan hebben de Joden de plicht vrolijk te zijn. Het is die ene dag in het jaar dat de Joden samen in het glas mogen kijken.

Wij verblijven in een appartement met zicht op zee. De hele dag zijn de straten druk. Onder ons appartement zit Herz autoverhuur. Aan de Hayarkon zitten nog een heel aantal autoverhuurders. En ze hebben het druk, terwijl het nog niet eens het seizoen voor druk toerisme is. In het aangrenzende Jaffo begeven we ons op de vlooienmarkt. Ik koop er sleutelhangers en wat souvenirs.

De avond valt over de stad. De mensen maken zich op om naar buiten te gaan en vrolijk te zijn. Het strand is verlaten en ik kijk naar een rijke sterrenhemel. Boven het water van de Middenlandse Zee vliegt een helicopter aan. Terwijl Tel Aviv zich vrolijk maakt, waakt hij over de veiligheid van het land.